KARO HALI
Bu makalede iş ve ofis dünyasındaki bireylerin yaşadığı zaman kıtlığından dolayı dekorasyon gibi küçük görünen bir ofis görevini, insanlara kolaylaştıran karo halı yöntemini detaylandıracağız.
Bilindiği üzere özellikle iş dünyasında olmak üzere birçok alanda artık insanlar, zamanın yetmezliğinden şikâyet ediyor. Görevlerin belirli aksaklıklardan dolayı yerine getirilememesi veya görev yerine getirilse bile beklenmedik problemlerin ortaya çıkışı insanları, asıl görevlerine vermeleri gereken zamandan yoksun bırakıyor.
Yoğun ofis çalışma hayatının bir parçası olan insanlar bazı ofis işlerine olması gerektiğinden daha fazla zaman, para ve emek harcarlar. Bu görevlerden bir tanesi de dekorasyondur. Özellikle ofis olmak üzere geniş bir alana kolaylıklar sağlayan karo halı, son zamanlarda birçok firmanın gözdesi olmuş durumda. Bu konuyu daha derinden inceleyelim.
Karo Halı Nedir?
Karo halı, son yıllarda sağladığı avantajlar sayesinde popüler olan bir zemin kaplama malzemesidir. Tabi, sadece zemin olmak zorunda değildir; bazen duvarlar için de kullanılır. Farklı dizilim seçenekleri ile desen çeşitliliğine sahip bu halılar, daha çok hareketli iş yerlerinde veya firmalarda kullanılıyor.
Bu tür halıların dokunması gerçek halılarınki ile aynıdır. Aradaki fark ise karoların bir bulmaca gibi yapılarak sonradan parça şeklinde birleştiriliyor olmasıdır.
Karo tip halılar genellikle ticari amaçlı halılardır. Bunların ticari işletmelerde sıklıkla kullanılmasının birkaç ana nedeni vardır. Bu ana nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
1. Özellikle montaj, sökme, takma konularında oldukça pratiktir: Herhangi bir halı parçasının hasar görmesi veya kirlenmesi durumunda bütün halıyı kaldırmak yerine sadece ilgili bölümdeki parçayı kaldırıp yerine yenisi yerleştirilir.
2. Aşınmaya karşı dirençlidir ve uzun ömürlüdür.
3. Ses izolasyonu sayesinde rahat bir çalışma ortamı sunar.
4. Üzerinde kayma gibi bir olay gerçekleşmez.
5. Kokmaz ve diğer halılara göre hijyenik üstünlüğü vardır.
Bu halılar havlara göre 3 farklı gruba ayrılır (Hav, halı yüzeyindeki hissettiğimiz ince tüylere denir). Karoları normal halıdan ayıran üç faktör vardır: Halı boyutu, halının işlediği ve montajlandığı süreçteki uygulama yöntemi, astarlar.
Karolar genellikle kare şeklinde yapılırlar ancak sadece kare olmamakla beraber altıgen ve üçgen versiyonları da bulunmaktadır. Altıgen ve üçgen versiyonlarda halı oluşturma süreci zorlaşacağı için maliyet de kareninkine göre artmaktadır.
Özellikle hareketli iş yerlerinde kullanılan bu halıların popülaritesinin artması, onları evlere de taşımaya başladı. Karolara zamanla evlerde de rastlanmaya başlandı.
Karo halı Ölçüleri Nelerdir?

Ölçüleri kıtalara ve hatta ülkelere göre değişkenlik gösteren karo halılar, genel itibari ile aşağıdaki boyutlara sahiptir:
1. 45 X 45 cm
2. 50 X 50 cm
3. 60 X 60 cm
4. 48 X 48 cm
5. 96 X 96 cm
Tabi, yukarıdaki genel ölçüler kare şeklindeki halılar için verilmiştir. Bazen Amerika bölgesinde yaşayan kesimlerde karşımıza dikdörtgen veya farklı boyutlardaki kare şeklinde karolar da çıkabiliyor. Bunlara örnek verecek olursak:
1. 2 X 1 fit.
2. 2 X 2 fit.
3. 61 X 61 cm
4. 100 X 25 cm

Amerika bölgesinde rastlanılan bu ölçek örneklerinden dördüncüsü (100 X 25), diğer halılardan ayırt edilebilmesi amacıyla “plank halı” adını almıştır.
Karo halı Kullanım Alanları
Karoların başlıca kullanım alanları:
1. Ofis ve ofis tarzı binalar
2. AVM gibi büyük alışveriş merkezleri
3. Havaalanları
4. Kültür ve sanat faaliyetlerinin gerçekleştiği başlıca mekanlar
5. Kamu kuruluşları
6. Banka şubeleri
7. Kapalı fuar merkezleri
8. Büyük restoranlar
Yukarıda verilenler sadece karoların başlıca kullanım alanlarıdır. Bu halılar birçok sektörde kullanılabilir özelliktedir.
Karo Halı Modelleri Nelerdir?
Karo halılarının hav çeşitlerine göre 3 gruba ayrıldığına değinmiştik. Bu gruplar:
1. Bukle Havlı: Havların bukle biçiminde veya kesilmemiş halıların dahil olduğu gruptur.
2. Kesik Havlı: Havların görünümünü verdiği yüzeyin kesikli olması sonucu oluşan halıların dahil olduğu gruptur.
3. Kesik ve Bukle Havlı: Havların bir kısmı kesikli iken bir diğer kısmının bukleli olduğu halılarda geçerlidir.
Yukarıdaki çeşitlerin yanında ekstra birkaç başlıca karo çeşidi daha var: Flotex, teserra, voxflor,AZM
Ayrıca karolar, çevre dostu halılar olarak da bilindği için sahip oldukları birkaç çeşit hava temizliği konusunda öncülük etmektedir. Bunlar: Desoo, Tarkett, Airmaster. Karolar doğa dostu olmasından dolayı uluslararasu kabul edilen sertifikalar almıştır:
1. CRI Label Plus (Yeşil etiket sertifikası)
2. CE Belgeleri
3. ISO 14001
4. LEED Credit
Karo Halı Ofislerde
Ofisler, karo yapımı halıların en çok kullanıldığı mekanlardır. Ofislerin bu halılara sağladığı yoğun talebin arkasındaki nedenleri yakından inceleyelim.
1. Ofislerin karolara olan ilgisinin altında yatan en büyük sebep iş yoğunluğunun fazla olmasında dolayı dekorasyon görevinde zaman tasarrufu etme isteğidir.
2. Bir diğer faktör ise ses yalıtımdır. Dikkatli çalışmanın(deep working) gerektiği bir ofiste sessizlik işin temelini oluşturmaktadır. Karoların sağladığı ses yalıtımı sayesinde dışarıdaki gürültü ofis içindekilerin çalışma performansını etkilemez.
3. Ofis bazında düşünecek olursak ofis içerisindeki materyallerin güvenliği, çalışmaların sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için çok önemli bir faktördür. Karolar, yanmaya karşı dayanıklı olduğu için herhangi bir yangın durumunda ateşin halı aracılığı işe harlanıp malzemelere zarar vermesi gözlenmez.
4. Güzel bir estetik görünümü ekonomik bir çerçevede sunması bir başka önemli faktördür.
5. Antistatik özellik taşıması: Karoların elektrik iletkenliğinin neredeyse yok denecek kadar az olması ve çevresindeki elektriği de çekmesi onu daha güvenilir hale getiriyor. Ayrıca stresli durumlarda bir kişinin bu halılara basması durumunda, vücudundaki fazla elektrik yüklerinin halıya aktarılmasından dolayı bir rahatlık hissetmesi olasıdır.
Karo Halı Özellikleri Nelerdir?
1. Çevre dostudur. Bu uluslararası çapta verilen onaylı sertifikalar sayesinde onaylanmıştır.
2. Antistatiktir
Polyamid ve Polipropilen karo halıların yapım aşamasında yer alan iplikler arasında en çok kullanılanlarıdır. Bunlar kendi aralarında avantajlara sahiptirler.
Polyamid(PA):
1. En popüler iplik çeşididir.
2. Ham maddesi naylondur.
3. Dünyada üretilen ilk sentetik lif naylondur.
4. Renk solmaya karşı dayanıklıdır.
5. Yıpranma gözlenmez.
6. Etkileyici şekilde renklere sahiptir.
7. Esnektir.
8. Ağırlığa karşı dirençlidir. Yıpranmamasının sebeplerinden bir tanesi de budur.
9. Kir ve lekeleri gizler.
Polipropilen (PP):
1. Sahip olduğu renklerin kirsiz ve berrak olmasıyla bilinir.
2. Nem ve küfe karşı dayanıklıdır. Bu sebeple iç mekanlarda kullanılan karoların yanında bunlar dış mekânda da kullanılabilir.
3. Su kaynaklı kir ve lekelerden kolaylıkla kurtulur ancak yağ konusunda aynı şey söylenemez.
4. Başka cisimlerin sürtünmesi veya çarpması sonucunda boyanma problemlerine karşı dirençlidir. Bu sebeple mat görünümünü kaybetmez.
5. Sahip olduğu renk tonlarını korumakta pek iyi değildir.
Karo Halı Avantajları
Karoların sağladığı avantajları genel itibari ile herkes biliyor ancak bir de bunlara farklı bir bakış açısı ile bakalım.
Bu halılar her gün veya her hafta tasarruf edilen zaman sayesinde uzun vadede büyük bir zaman kârına dönüşecektir. Özellikle kısıtlı zamanı olan insanlar için her hafta karolar sayesinde birkaç saat kazanmak, ileriki aylarla beraber büyük bir zaman fırsatı olacağı için gayet güzel bir çözümdür.
Karoların sağladığı en büyük avantajlardan bir tanesi de trendlere ayak uydurma hızıdır. Karoların üzerindeki parçalar takılıp sökülebildiği için olası bir moda akımı durumunda zemindeki halının hepsini kaldırmak yerine bazı parçaların yerini değiştirerek modaya ayak uydurulabilir. Bu durum da firmanın gündeme sıcak baktığı mesajını insanlara vermiş olur.
Bir diğer avantaj ise zemin altı sistemlere erişebilme kolaylığıdır. Konferans salonları başta olmak üzere böyle bir yerde herhangi bir problem ile karşılaşılması durumunda karo halı, tek parça zeminden daha pratik olarak parçaların birkaçının çıkarılmasına ve bu sayede zemin altındaki kablolara erişilmesine olanak tanır.
Karo halıların ömrü ne kadardır?
Ömürleri yaklaşık olarak 10 yıldır. Halının kaliteli olması durumda bu süre 20 yıla kadar çıkabilmektedir.
Karo halı zemine yapıştırılır mı?
Hayır, karolar zemine yapıştırılmaz çünkü bu işlemde parçaların sonradan sökülüp takılarak düzenlenmeye müsait olması amaçlanmaktadır. Karo uygulamasında sadece halı döşemeden önce zemine dizilecek olan halıların yerinden oynamasını engellemek için yapıştırıcı kullanılır.
Hijyenik ve Dayanıklı Karo Halı Nasıl Döşenir?
Karo döşeme uygulamasında dikkat edilmesi gereken önemli bazı hususlar vardır. Karo usulü bir halının döşenme sürecini önemli uyarılarla birlikte aşama aşama anlatalım.
İlk olarak halı kaplanacak olan odaya veya zemine göre uygun halı bulmak gerekir çünkü bazen santimetre değerleri uyuşmayabiliyor ve işin sonunda köşelerde hoş olmayan bir görünüm oluşuyor. Bu aşamadan sonra ise üzerinde işlem yapılacak olan zeminin düz olup olmadığı kontrol edilir.
Ardından işlemin yapılacağı ortama geçelim. Halı döşeme yapılmadan 1 gün öncesinden halılar işlemin yapılacağı mekâna getirilmeli ve halıların o ortama 1 gün içerisinde alışması sağlanmalıdır. İşlemin yapılacağı ortamın sıcaklığı 15 °C ile 30 °C arasında olması gerekir. Ayrıca ortamın nem miktarının %60 ile %65 arasında olması da önerilir.
Eğer halının üzerine döşeneceği zemin alttan ısıtma sistemine sahipse bu herhangi bir sorun teşkil etmez ancak sıcaklığın 20 °C sınırının üstüne çıkmaması gerekir.
Döşemeye başlamadan önce daha önceden zeminin üzerinde kalan tutkal, yapıştırıcı vb. Maddeler kalmışsa bu maddeler zeminde çukur oluşturmayacak şekilde çıkarılmalıdır.
Bu işlemlerden sonra döşeme için zemine, halıların kaymasını engellemek amacıyla anti slip sürülür ve yaklaşık 17 dakika beklenir. Yapıştırıcı şeffaf olduktan sonra karo halılar birbirinden ayrı ve birbirlerine sık bir şekilde dizilmelidir. Karolar döşenirken genellikle kapı önünden başlanıp ortaya doğru ve ana duvara paralel şekilde dizilir.
Halıları döşerken 4 farklı döşeme şeklinden faydalanılır:
1. Dama Tahtası: Bu yöntemde her bir halının üzerindeki ok işareti, yanındaki ok işaretlerine dik olacak şekilde yerleştirilecektir. Yani hiçbir ok aynı yöne denk gelmemelidir. Dama tahtası modeli karo döşemesinde en çok tavsiye edilen döşeme yöntemidir.
2. Tuğla Serme: Burada her bir satır kendisinden önceki satırdan yarım karo ileride başlar. Bir nevi kaydırma yöntemidir.
3. Bradloom: Bütün oklar aynı yönde ve düzdür. Klasik desen döşemesi gibidir.
4. Serbest: Adından da anlaşılacağı üzere bir kural gözetmeksizin döşeme yapılır.
Karo Halı Nasıl Temizlenir?
Karolar, genel olarak kuru temizleme yöntemleri ile temizlenir. Su ile yapılmamasının nedeni diğer karolarda nem oranının artması ve bakteri oluşumuna yol açmasıdır. Su ile temizlenebilen tek karo çeşidi flotextir. Flotex yapımı halı, üzerine dökülen materyalleri içine almaz yani emmez.
Sonuç olarak yeni çağımızın dünyasının insana verdiği iş yükünün arttığı ve artmaya da devam ettiği bu dönemde insanların kendilerine zaman fırsatları yakalamaları birçok şekilde mümkün olmaktadır. Gün geçtikçe insanların zamana olan ihtiyacı artacak ve dakikaların değeri paha biçilemez olacaktır. Biz de bu makaleyi hazırlayarak, zaman kazandıracak akıllı bir çözüm olan karo halı teknolojisini insanların bilgi deneyimleriyle buluşturma ihtiyacını hissettik.